Fjällräven

Åke Nordin från Örnsköldsvik var bara 14 år när han med hjälp av sin mammas symaskin skapade sin första ryggsäck. Han hade ett behov av att praktiskt kunna ha med sig sina nödvändigheter på sina turer i naturen. 1960 grundades företaget Fjällräven och den första produkten var helt enkelt en ryggsäck. Nu hade den dock fått en metallram istället för den träram som han hade spikat ihop i tonåren.

De första tio åren designade Åke och Fjällräven en rad olika praktiska produkter som alla var skapade för att människor skulle kunna njuta mer av livet i naturen. Tält, sovsäckar, jackor och byxor lades till sortimentet. Idag har Fjällräven utvecklats till ett varumärke som passar alla som vill ha kvalitativa produkter i sitt aktiva liv. Naturen tillsammans med en hållbar livsstil står fortfarande i fokus.

Fjällrävens produkter

Idag är Fjällräven ett varumärke som är känt långt utanför Sveriges gränser. Produkterna som de utvecklar och säljer är lämpliga för olika typer av friluftsliv men även för den som vill ha hållbara kläder och väskor i vardagslivet. I sortimentet hittar du bland annat tält som tillverkats med låg vikt, pålitlighet och funktion som viktiga punkter och resultatet är slitstarka tält som passar i all terräng och alla årstider.

Andra produkter som har skapats för friluftslivet är till exempel sovsäckar som finns för olika ändamål. Vare sig du ska ut på resa, vandra i fjällen eller ut och fiska finns den rätta sovsäcken. Vandringsbyxor eller termobyxor uppfyller sin funktion och finns för damer, herrar och barn. Även sommaräventyr i värme behöver funktionella kläder och Fjällrävens shorts är både slitstarka och har många praktiska fickor.

Kända ikoniska produkter

Ryggsäcken Kånken är i särklass den mest kända produkten och var och varannan svensk har en sådan i sin ägo. Den skapades redan 1978 och tanken var att förebygga ryggproblem för svenska skolbarn. Den blev en succé och är en vanlig syn både på förskolor och skolor. Med en mjuk sittdyna som ligger skönt mot ryggen när den är i väskan är du också redo för en paus i skogen.

Grönlandsjackan är en friluftsjacka från 1968 som har blivit en klassiker bland folk i friluftslivet. Denna jacka utvecklades tillsammans med deltagare i Grönlandsexpeditionen 1966. Originalet syddes upp av slitstark och vädertålig tältduk och snart blev den vanlig bland bergsklättrare och det dröjde inte länge förrän ryktet hade spritt sig och du kunde se dem på många som ofta vistades i skog och mark.

Sköt om kläderna på rätt sätt

Fjällräven är emot slit och släng när det gäller både kläder och produkter. Eftersom de använder sig av slitstarka material som står emot i alla väder är det inte ovanligt att till exempel jackor från Fjällräven går i arv. Även om deras produkter redan från början görs hållbara försöker de hela tiden utvecklas och tar hela tiden fram nya och förbättrar gamla produkter.

Ibland kan det bli revor i tyget på tältet, blixtlåset på jackan kan gå sönder och det kan bli hål på byxorna. Produkterna från Fjällräven kan emellanåt behöva omvårdnad för att de ska hålla till nästa generation. En del behöver vaxas om efter ett tag, andra vill inte hänga på tork i direkt solljus och andra ska impregneras. Kolla alltid tvättråden och förvara tält och sovsäckar rätt.

Fjällrävens äventyr

Fjällrävens grundare Åke nöjde sig inte med att tillverka kläder och friluftsutrustning. Han ville att fler skulle vara i naturen och lära sig uppskatta den. Hans tanke var att ju fler som upptäcker naturen desto fler blir vi som vill bevara och vara rädd om den. Fjällräven Classic var en dröm som Åke hade och 2015 lanserades den årliga vandringen på 110 kilometer genom norra Sverige.

Miljö och framtid

Fjällräven arbetar för en hållbar miljö och livsstil. De förbättrar hela tiden deras produkter och väljer både material, tillverkningssätt och tillverkningsort för att göra så lite påverkan på naturen som möjligt. Visionen är att lämna världen i ett bättre skick än vi fann den. Som kund kan du också hjälpa till genom att återanvända och sköta om dina plagg, och laga de som går sönder.

Leave a Comment