Klädföretag i Sverige

Välkommen till vår hemsida om svenska klädföretag. I Sverige har vi alltid varit intresserade av mode och idag finns ett stort utbud av svenska designers att välja bland. Flera av dem har inte gjort sig kända bara här hemma i Sverige utan även utomlands. På vår hemsida kan du läsa mer om några av våra absolut kändaste varumärken. För många inger det en stolthet att bära svenskt mode och med vår hjälp kan du också lära dig historien bakom kläderna.

Ett av de märken som du kommer kunna läsa mer om är Filippa K som säljer kläder både för honom och henne. Det är kända för sin klassiska och eleganta design. Filippa K har butiker runt om i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Belgien, Finland och Nederländerna. Varumärkets kläder säljs idag i 700 butiker, i 17 olika länder. Filippa K startades 1993 av Filippa Knutsson och hennes man. Märket anses idag vara mycket exklusivt och erbjuder stilrent mode.

Ett annat känt klädmärke vi tittar närmare på är Acne Studios, tidigare kallat för Acne Jeans. Det är ett svenskt klädmärke som ursprungligen blev kända just för sina jeans. Den första Acne-butiken öppnades 2003, i centrala Stockholm. Två år senare öppnades tre nya butiker i huvudstaden och även i Köpenhamn och Berlin. Nu finns det Acne-butiker runt om i hela världen och märket bärs av såväl modeller som privatpersoner.

Street fashion och ungdomsmode

Vi tittar även närmare på märken som främst riktar sig till ungdomar, som till exempel coola Cheap Monday. De grundades ursprungligen av svenska företaget Fabric Scandiavia, vilka sedan köptes upp av H&M. Cheap Monday är mest kända för sina jeans, med den höga passformen och tajta benen, vilka under början av 2000-talet var på tapeten för både killar och tjejer. Klädmärket skapades av Lars Karlsson, Örjan Andersson och Adam Friberg. Cheap Monday fanns inledningsvis endast hos butiken Weekday, men har med tiden spridit sig till andra butiker.

Ett annat märke som är populärt bland ungdomar är WeSC, vilka fokuserar på street fashion. Märket har egna butiker runt om i hela världen. Om du siktar på en avslappnad look, med stora sweat shirts och baggy jeans är WeSC butiken du ska besöka. Förutom kläder kan du även köpa skor och hörlurar. Även om WeSC andas en tillbakalutad stil, bör du vara beredd på att plaggen kostar en del.

Sandqvist och Nudie Jeans

Många svenska klädmärken grundades så sent som på 2000-talet och har redan lyckats bygga starka varumärken. Ett av dessa är Sandqvist som grundades år 2004. Anton Sandqvist ligger bakom företaget och fick sedermera sällskap av brodern Daniel och deras gemensamma vän Sebastian. Idag har företaget vuxit och har 25 anställda. Det finns fyra butiker och runt 500 återförsäljare i hela världen. Sandqvist designar och tillverkar accessoarer och väskor med ett fokus på att plaggen ska vara hållbara, med bra funktioner och stilren design.

Gillar du jeans ska du kika närmare på märket Nudie Jeans som startade i Göteborg. Det grundades år 2001 av Maria Erixon. Nudie Jeans har specialiserat sig på så kallad otvättad denim. Märket blev ordentligt omtalat och populärt efter att de gått ut med att du inte ska tvätta dina Nudie jeans förrän efter sex månader av användning. 2008 omsatte märket 300 miljoner och fick en vinst på 30 miljoner kronor.

Kläder som låter barn vara barn

Vi ska inte glömma de allra minsta barnen och därför tar vi också upp märket Polaren O Pyret vilka fokuserar på barnkläder. Den randiga bomullstrikån i blått, vitt eller rött har blivit ett kännetecken för Polaren O Pyret. De är ett varumärke som säljer kläder för barn, och är välkända för sin mycket höga kvalitet. Filosofin bakom detta märke är att barn ska ha kläder som låter dem leka och vara barn så länge som möjligt.

Klädmärket Panos Emporio är skapat av greken Panagiotis Papadopoulos. Detta märke grundades redan år 1986. De var specialiserade på strandmode och tillbehören som hörde till den kategorin. Under våren 2013 gjorde Panos Emporio en ny satsning och lanserade sin första parfymserie. Detta gjorde de i samband med TV-serien Top Model Sverige. Panos Emporio är ett klädmärke som än idag säljer de moderna, färgstarka badkläder och underkläder för både honom och henne.

Bondelid

Bondelid är ett av de äldsta klädmärken som du kan läsa om på vår hemsida. Det grundades redan 1979, av det dåvarande paret Claes-Göran Bondelid och Britt-Inger Wilhelmsson. Under detta varumärke säljs kläder där tröjor och jeans med klädmärkets logga är extra kända. Bondelid köptes upp 2015 och ägs nu av klädkoncernen MQ. Här kan du fortfarande hitta Bondelids stilrena tröjor och byxor, vilka ser sofistikerade ut och inte längre endast känns som ett dyrt ungdomsmärke.

Svenskt mode är på uppgång

Detta är bara en försmak på några av alla de fantastiska varumärken och designers som vi har här i Sverige. Vi hoppas att vi med vår hemsida inspirerar dig som läser att titta närmare på svenskt mode. Visste du förresten att vi har en svensk modevecka som går av stapeln i Stockholm en gång om året? Här visar många av dessa designers upp sina senaste kollektioner. Svenskt mode är även känt för att tänka mycket på miljö och hållbarhet. Du kan alltså känna dig stolt när du går i dessa kläder

Leave a Comment